Planten en verzorging

Amerikaanse Sering

Ceanothus thyrsiflorus 'Repens' is een bodembekkende wintergroene Amerikaanse Sering, die niet hoger wordt dan ongeveer 50 cm. De plant is ook op te binden om zo een hogere plant te krijgen voor bijvoorbeeld de onderkant van de schutting. De Amerikaanse Sering is een groenblijvende plant met mooi glanzend blad, en bloeit in mei en juni met veel kleine blauw paarse bloemen. De bloei van de Amerikaanse wordt uitbundiger als u de plant op een zonnige plek plaatst. De Amerikaanse Sering is goed winterhard, en heeft geen problemen met temperaturen tot -17 graden Celsius, let er wel op dat de plant beschutting heeft tegen koude oostenwind.

Verzorging van Amerikaanse Sering

Om uw Amerikaanse sering gezond en mooi groeiend en bloeiend te houden, is het verstandig om de sering direct na de bloei te snoeien. Het mesten kunt u in het najaar en het voorjaar doen, om de plant te beste overwintering en start in het voorjaar te geven. Als u de plant gebruikt als klimmer, houd er dan rekening mee de plant goed te binden. Het is raadzaam om jonge planten tijdens vorst af te dekken, oudere- en volwassen planten kunnen prima zonder extra bescherming vorst overleven.

Toscaanse Jasmijn

(Trachelospermum jasminoides), ook wel sterjasmijn genoemd, is een uitbundig bloeiende jasmijn met heerlijk geurende, witte bloemen. De Toscaanse Jasmijn heeft donkergroen, glanzend blad wat aan de plant blijft in de winter. De Jasmijn is een uitstekende klimmer en kan ook als bodembedekker gebruikt worden, als de Jasmijn geen verticale houvast vind zal deze zich over de grond verspreiden en daar weer nieuwe wortels vormen. De Toscaanse Jasmijn is veelzijdig in toepassingsmogelijkheden, zo kunt u de plant in de volle grond planten, maar het is ook erg geschikt om in een kuip te houden voor bijvoorbeeld op uw balkon. De Toscaanse Jasmijn bloeit in mei-september, en geeft de voorkeur voor een plekje in de volle zon. De winterhardheid is redelijk, temperaturen tot -17 graden kan de plant zonder problemen doorstaan, maar het is wel belangrijk dat de planten beschut staan. De koude oostenwind in de winter is funest voor wintergroene planten, waaronder de Toscaanse Jasmijn. Snoeien van de Jasmijn doet u direct na de bloeiperiode.

Verzorging van Toscaanse Jasmijn

Bind klimplanten op in de lente als ze nog klein zijn en een keer na de zomer als ze lange scheuten hebben gemaakt. Controleer het oude binddraad. Geef meststoffen in het groeiseizoen. Basisregels voor snoeien: snoei dode of in de weg zittende ranken het hele jaar door. Snoei klimplanten die bloeien voor 21 juni na de bloei en klimplanten die na 21 juni bloeien in het voorjaar.

Chileense Jasmijn

Geniet van de zomer tot in de herfst van de bloemenpracht die deze Chileense jasmijn (Mandevilla) produceert. De jasmijnen hebben behalve schitterende bloemen ook prachtig glanzende, groene bladeren. Deze exotische bloemen hebben een heerlijke geur. Jasmijnen hebben wel een klimhulpje nodig.

Verzorging van Chileense Jasmijn

De Chileense jasmijn heeft vrij veel water nodig. Giet het liefst met regenwater, aangezien hier minder kalk in zit. De kluit mag contstant matig vochtig blijven. Op warme zomerdagen is dagelijks water geven nodig. Geef in de zomer zeer regelmatig voedsel dat je toevoegt aan het gietwater.

Omdat de Chileense jasmijn van een hoge luchtvochtigheid houdt, raden we aan om de hele plant regelmatig te besproeien. Bind de scheuten langs het klimrek aan. Knip lange scheuten die boven het klimrek uitkomen af of leidt ze weer naar beneden. Kort de scheuten na de bloei met ongeveer de helft in.

Schapengras

Bodembedekker, blikvanger en zo goed als onderhoudsvrij: de natuur heeft blauw schapengras gemaakt voor mensen die graag een mooie tuin hebben, maar daar liever niet in zwoegen.

De sprietige blauwgrijze bladeren maken van blauw schapengras (Festuca glauca) een opvallend siergras. In de zomer komen er bloemaren aan die eerst de saffierachtige kleur van het blad hebben en later verkleuren naar zonnig geel. De plant is winterhard, wordt ongeveer 30-40 centimeter groot en combineert prachtig met andere planten met tinten als grijs, wit en roze. Heel modern en vrolijk is de blauwe kleur combineren met rood, heel populair is hem planten in een hoge bak, pot of vaas, wat een beetje een blauwe palmeffect geeft.

Verzorging van Schapengras

  Het liefst staat blauw schapengras op een lichte plek met zon. Hoe minder zon, hoe meer het blauwe gras verkleurt naar groen.

  Het gras houdt niet van natte voeten, de grond mag tussen gietbeurten door een beetje uitdrogen.

  In het voorjaar wat oude bladresten onder aan de plant weghalen en blauw schapengras gaat weer een mooi groei- en bloeiseizoen tegemoet.

Rotsheide

Er is het hele jaar door van alles te beleven met rotsheide, de plant die elk seizoen weer op een andere manier schittert. Rotsheide (officieel Pieris japonica) lijkt helemaal niet op heide. Het is een bladhoudende winterharde heester met een buitengewoon kleurrijke persoonlijkheid die er het hele jaar door steeds anders uitziet. In de herfst komen er rood-paarse bloemknoppen aan die in de winter kleur bieden. In het voorjaar lopen die knoppen uit in witte, roze of rode bloemtrossen met belletjesbloemen. Na de lentebloei loopt het blad koperkleurig, rood, roze of geelgroen alsof er sprake is van een tweede bloei. Er zijn ook soorten met bont blad en lila tot paarse knoppen. Die kleurmetamorfose houdt aan tot zich in het najaar nieuwe knoppen vormen. Een gezonde plant levert dus een soort vier-seizoenen-spektakel in je tuin op, ook in de maanden dat daar niet zoveel te beleven is.

Verzorging van Rotsheide

  Rotsheide kan in de schaduw, halfschaduw én in de zon staan.

  De plant houdt van rijke, vochtige grond die niet mag uitdrogen.

  Een handje schors rond de voet helpt de zuurgraad van de grond én helpt vocht vast te houden.

  Extra voeding voor heideplanten in het voorjaar helpt rotsheide gezond en sterk te blijven.

  Rotsheide is matig winterhard en wordt bij gure wind en vorst graag ingepakt tot het aanhoudend dooit.

Tuinanjers

De Tuinanjer stelt nauwelijks eisen aan grond en standplaats. De tuinanjer bloeit vanaf juni tot en met augustus. Deze anjers hebben goed gevulde bloemen die ook lekker geuren. Tuinanjers kunnen ook als snijbloem gebruikt worden. Dat wordt genieten van deze heerlijke mengeling.

Verzorging van Tuinanjers

Tuinanjer is een makkelijk te kweken vaste plant die weinig onderhoud vraagt. Geef regelmatig water zodat de aarde rond de wortels niet uitdroogt. Te natte grond wordt echter niet goed verdragen. Knip uitgebloeide bloemstengels helemaal weg om een goede herbloei te bevorderen. De bloei zal de hele zomer doorgaan.

Struikmargriet

De uitstraling van een veldbloem gecombineerd met het uithoudingsvermogen van een kweekwonder: van struikmargriet heb je eindeloos lang plezier. Stralend witte, gele of roze bloemen tussen bossig grijsgroen blad, dat heeft de struikmargriet (wetenschappelijke naam: Argyranthemum frutescens) je te bieden. Het is een ongecompliceerd type dat weinig verzorging nodig heeft en toch eindeloos nieuwe knoppen blijft aanmaken. Verkrijgbaar april tot en met juli als bloeiend struikje of op stam en met enkele en dubbele bloemen.

Verzorging van Struikmargriet

  De struikmargriet kan zowel in volle zon als halfschaduw staan.

  De kluit mag iets indrogen voor je weer water geeft.

  Eens in de twee weken wat plantenvoeding voor terras- en balkonplanten helpt de struikmargriet te blijven bloeien.

  Uitgebloeide bloemen kun je eruit knippen, dan blijft deze tuinbloeier er mooi uitzien.

Japanse Hulst

Ilex crenata 'Dark Green' (Japanse Hulst) is een goede vervanger voor de Buxus. Buxus is momenteel kwetsbaar door Buxusschimmel en Buxusmot. Helaas moeten veel Buxus daardoor worden geruimd en goed alternatief voor de nieuwe aanplant is de Japanse hulst. De groeiwijze van de Japanse hulst is gelijk aan de Buxus. Het zijn beide langzame groeiers, waardoor 2x per jaar snoeien voldoende is. Het blad van de Ilex crenata 'Dark Green' is donkerder van kleur dan de Buxus. Ilex crenata 'Dark Green' kunt u zonder probleem in elke gewenste vorm snoeien. Hoe vaker u de plant snoeit, hoe compacter de plant groeit. Hierdoor kunnen mooie strakke lijnen in de tuin worden gesnoeid. De bloei is onopvallend, na de bloei ontstaan kleine zwarte besjes, maar de sierwaarde hiervan is tevens te verwaarlozen. Vogels zijn wel dol op de besjes!

Ilex Crenata geeft de voorkeur aan (licht)zure grond.

Verzorging van Japanse Hulst

Na de aanplant de Ilex crenata ruim water geven. Ook water geven als het regent, het regenwater valt namelijk via de bladeren naast de wortels en komt niet voldoende onder de plant. Wij adviseren de planten 2x per jaar te snoeien in de vroege zomer en in september/ oktober een tweede maal. Hierdoor blijft de plant zich goed vertakken en blijft de haag strak. Een voordeel van de Ilex crenata Dark Green is ook dat de de plant zich goed herstelt vanuit oud hout.