Gepost op

Waarom kalk in je tuin strooien?

Waarom kalk in je tuin strooien

Van nature uit – bijvoorbeeld door de regen, maar ook door vallende bladeren of gemaaid gras – verzuurt de bodem van je tuin. Dat is slecht nieuws voor heel wat plantensoorten die het niet zo hebben voor al dat zuur in de grond. Door een te hoge zuurtegraad kunnen ze niet voldoende voedingsstoffen opnemen. Dat heeft een aantal vervelende gevolgen: vertraagde groei, bladeren die geel worden, open plekken … Gras, buxus, lavendel en taxus zijn enkele voorbeelden van planten die niet zo ‘zuurminded’ zijn. Andere, zoals rododendrons, azalea’s, heide of blauwe hortensia’s houden dan weer wel van een beetje zuur.

Planten die een ‘neutralere’ bodem verkiezen help je een handje door het zuurgehalte binnen de perken te houden. Dat kan je doen door regelmatig te bekalken, want kalk zorgt voor een lagere zuurtegraad. Hou er wel rekening mee dat niet alle planten dezelfde eisen stellen. We maken dan ook een onderscheid tussen producten voor gazons en voor moes- en fruittuinen. DCM Groen-Kalk® is de oplossing bij uitstek voor je gazon en sierplanten, terwijl DCM Zeewierkalk Korrel de juiste keuze is voor de moestuin.

Gepost op

Decembertips voor uw tuin

Het gazon in december

  • Verwijder de laatste bladeren van het gazon. Gras dat onder blad ligt krijgt namelijk geen licht en sterft daardoor af. Daarnaast kunnen er schimmelziekten opstreden door een gebrek aan luchtcirculatie.
  • Denk er wel aan om niet over het gras te lopen zolang het vriest. Hiermee beschadig je het gazon en komen er na een paar dagen lichte plekken in de grasmat.

Tips bij sneeuw in de tuin:

  • Schud de sneeuw van struiken, coniferen, bamboe en bomen af.
  • Maak de vijver sneeuwvrij als deze dichtgevroren is.
  • Bestrooi paden en terrassen met zand i.p.v. zout, dit is beter voor de planten.
  • Geef de vogels extra te eten.
Gepost op

Kerstbomen uit eigen teelt

We gaan beginnen met het rooien van onze eigen geteelde Kerstbomen.
Vanaf 3 december zijn ze bij ons Groencentrum verkrijgbaar in alle maten.

Op de zondagen 3 en 10 december zijn wij extra geopend en kunt u op uw gemak een kerstboom uitzoeken om weer in de gezellige Kerst sferen te komen. Op onze Facebookpagina hebben wij vanaf 30 november weer onze Kerstboomacties. Zorg dat je ze niet mist!
Geen tijd of mogelijkheid om een Kerstboom uit te komen zoeken? Dan komen we hem toch brengen (alleen in Best). Voor 17,50 Euro brengen we de Kerstboom bij u thuis.

Verder hebben we natuurlijk ook onze winterplanten en Kerstgroen volop aanwezig.

 

Wist u dat wij een collega hebben in ons groencentrum? Gloriosa Bloemen heeft zijn intrek genomen en ook voor Kerst mooie Kerststukken voor u en er is een mogelijkheid tot een Kerstworkshop. Kijk op hun Facebookpagina voor meer informatie hierover.

Gepost op

Kleindieren bewonderen en knuffelen op 4 en 5 november

Kleindieren kijken en knuffelen

4 en 5 november staat Groencentrum de Mortelen weer helemaal in het teken van Kleindieren en de Herfst.
Sinds 1965 heeft Best een Vereniging van Kleindieren E.B.K.V. en is in al die jaren uit gegroeid tot ruim 40 leden.
Samen zorgen zij jaarlijks voor een mooie tentoonstelling kleindieren van maar liefst 250 prachtexemplaren!

Te verdelen in:
– konijnen
– hoenders
– dwerghoenders
– watervogels
– siervogels
– sierduiven.

Kleindieren keuring tijdens de opening op 3 november

Tijdens de opening van de tentoonstelling worden de dieren door een deskundige keurmeesters gekeurd.
De kampioen van iedere diergroep, krijgt een beker uitgereikt door een lid van B&W.
Natuurlijk zijn er ook jeugdleden die hun kampioensprijs in ontvangst mogen komen nemen!
Deze uitreiking is besloten en alleen voor genodigden.

Wanneer is de kleindieren tentoonstelling open voor iedereen?

Op zaterdag en zondag is de tentoonstelling open voor iedereen! Kom kijken naar de prachtige vijver die speciaal voor dit weekend wordt aangelegd met diverse watervogels. Of wil jij graag zien hoe kuikens uit het ei komen? Of wil jij heel graag knuffelen met de konijntjes in de “knuffelhoek”? Kom dan zeker op deze dagen even langs. Je kunt ook een kleurplaat inkleuren (of thuis uitprinten) en deze bij ons inleveren, dan maak je kans op één van de cadeaubonnen van Intertoys!

Winterviolen te kust en te keur

Naast de kleindieren is er een groot assortiment met najaar- en winterviolen om uw tuin toch te voorzien van een kleurenpracht tijdens de korte en soms donkere winterdagen! Speciaal voor u gekweekt dit jaar de Coolwave violen; groeikrachtig, grootbloemig en waaierend. Goed te combineren met bloembollen.

Er is een gezellig terras waar u kunt genieten van een kopje koffie of ander drankje en de bedrijvigheid om u heen. Of gewoon om even bij te komen van alle herfstindrukken!

Voor de kinderen t/m 12 jaar is er een kleurwedstrijd met een aantal cadeau bonnen van Intertoys.

De tentoonstelling is voor het publiek open op zaterdag 4 en zondag 5 november van 10 tot 17 uur, gratis entree.

Gepost op

5 euro zomervoordeel

Zomervoordeel bij Groencentrum de Mortelen.

In de maanden juli en augustus krijgt u bij iedere € 25,00 besteding € 5,00 euro cadeau! Dit cadeau is alleen op vertoon van de meegebrachte bon.
U kunt de bon uitprinten door hier te klikken op voordeelbon: VOORDEELBON

 

Gepost op

Tuintips voor juli

tuintips-juli

Gazon in juli

Heeft u het gazon al een eerste keer bemest in het vroege voorjaar of misschien nog helemaal niet?
Het is nu het ideale moment voor een zomerbemesting. Hierdoor wordt je gazon beter bestand tegen een droge zomer en herstelt het zich ook sneller na de droogte.
DCM organische Gazonmeststof is hiervoor nu de ideale formule. De organisch gebonden voedingselementen in deze meststof worden geleidelijk vrijgezet en zorgen dat het gras rustig groeit gedurende 100 dagen. Bekijk de demo-video van het gazon bemesten. Verder lezen Tuintips voor juli