Gepost op

Open Dagen 21 en 22 april – Groencentrum van Best

Wij hebben u weer veel nieuwe items te laten zien en hebben daarom op 21 en 22 april Open Dagen.
Speciaal voor u hebben wij deze dagen alle experts in huis om u van advies te voorzien.

Door verschillende samenwerkingen is ons assortiment en aanbod uitgebreid tot een Groencentrum van allure.

 • Van tuinontwerp naar -aanleg en -onderhoud.
 • Heeft u een feestje of een groot evenement? Wij hebben voor u de aankleding in de vorm van Palms and More te huur of te koop.
 • Gaat u uw tuin weer klaar maken voor de zomer met kleuren, geuren en een groen gazon? Wij hebben voor u de hulpmiddelen en advies van DCM om het gras groener te maken dan bij de buren.
 • Kan uw balkon of binnentuin wel een opknapbeurt gebruiken? Wij staan u graag bij met leuke ideeën.
 • Heeft u een mooi nieuw huis maar moet u de tuin nog doen? Vraag dan eerst advies voor u begint. Kan u een hoop tijd en geld schelen.
 • Verder kunt u bij Gloriosa Bloemen terecht voor een mooi voorjaarsboeket, bruidsboeket, grafboeket, cadeautjes en workshops.
 • We hebben weer een groot assortiment hanging-baskets die de kweekkamer hebben verlaten om bij u uit te groeien tot prachtige zomerse bloeiers.
 • Kent u onze nieuwe waterreservoir plantenbakken en hangpotten al? Duurzaam en ecologisch verantwoord door jaarlijks opnieuw te hergebruiken.

Zaterdag open van 9.00 – 17.00 uur en zondag open van 10.00-17.00 uur

Hieronder een kleine sfeerimpressie:

Hanging-baskets

Tuinontwerp

Palms and More

Gloriosa Bloemen

DCM producten

Gepost op

Nieuw!! Plantenbakken met waterreservoir duurzaam in aanschaf en gebruik

Wat zijn plantenbakken met waterreservoir


Bij de plantenbakken met waterreservoir bevindt zich onder in de plantenbak een waterreservoir met overloop. Het reservoir dient als waterbuffer. Het grote voordeel is dat de planten minder snel uitdrogen! Zodra de planten tot beneden in de bak geworteld zijn, halen ze water uit het waterreservoir. (In het begin, als de wortels nog niet tot onder toe gegroeid zijn, halen de plantjes nog geen water uit het reservoir.)

Wat is het voordeel van plantenbakken met waterreservoir

Het voordeel van de overloop is dat je planten nooit met natte voeten komen te staan ( behalve als ze in de volle schaduw staan) waardoor ze niet kunnen ‘verzuipen’. Het teveel aan water kan namelijk via de overloop weg. Als de bovengrond droog aanvoelt, geef je opnieuw water. De overloop is slim gemaakt, zodat het water op slechts één punt uitloopt en dus niet over de hele breedte van de bak.

Kan je de plantenbakken overal buiten gebruiken

Je kan de plantenbakken met waterreservoir buiten overal gebruiken. In de schaduw echter, is het beter dat de grond niet constant nat is. Hierdoor kan mosvorming ontstaan op de aarde. Maar in de schaduw is het risico dat de grond uitdroogt ook kleiner. Hier kan je dus prima een plantenbak gebruiken zonder waterreservoir. Uiteraard moet je ook in de schaduw de vochtigheid van de grond in de gaten houden en af en toe water geven.

Gepost op

Doe nu mee aan de DCM Gazontestweek en laat je tuingrond GRATIS testen

Gazontestweek

Is het gras altijd groener bij de buren?…..Nou, nu niet meer. Met de gazontest testen we jouw grond voor een professioneel advies, zodat jij echt het allergroenste gazon van de buurt hebt.

Hoe kom jij aan het allergroenste gazon van de buurt

Kom tussen 16 en 25 maart naar een van de deelnemende tuincentra of vakwinkels en laat je tuingrond daar gratis testen*. Neem een (jam-)potje of zakje gevuld met grond uit je tuin mee! De DCM Grondtest (t.w.v. €7,95) is nu helemaal gratis! Met speciale testapparatuur meten wij de pH-waarde (zuurtegraad) en de voedingswaarde van je grond. De aanwezige voeding in je grond en de juiste zuurtegraad zijn namelijk van levensbelang voor je gazon en andere planten in je tuin. Het gras heeft echt voeding nodig om te blijven groeien en bestand te zijn tegen zwaar weer, veel betreding en ziektes en plagen. Je ontvangt dan een professioneel advies voor een sterk en groen gazon.

Waarom een grondtest van tuingrond?

De vruchtbaarheid van de grond is van levensbelang voor alle planten in uw tuin. De planten nemen via de wortels, vocht en voeding op uit de grond. Wanneer de zuurgraad van de grond niet goed is, en er geen voeding aanwezig is zullen de planten een slecht resultaat geven. Het is lastig om op het blote oog te beoordelen of er voldoende voeding aanwezig is en of de zuurtegraad optimaal is. daarom meten we de voedingswaarde en zuurtegraad van jouw grond, zodat je een je een professioneel tuinadvies ontvangt, afgestemd op de omstandigheden in jou tuin. Heb je problemen in de tuin, zoals mos, plekken gras in de schaduw dat niet groeit of andere problemen? Dan nemen we dit uiteraard mee in het specifieke advies. Zo heb je snel weer een diepgroen gezond gazon.

Gepost op

Waarom kalk in je tuin strooien?

Waarom kalk in je tuin strooien

Van nature uit – bijvoorbeeld door de regen, maar ook door vallende bladeren of gemaaid gras – verzuurt de bodem van je tuin. Dat is slecht nieuws voor heel wat plantensoorten die het niet zo hebben voor al dat zuur in de grond. Door een te hoge zuurtegraad kunnen ze niet voldoende voedingsstoffen opnemen. Dat heeft een aantal vervelende gevolgen: vertraagde groei, bladeren die geel worden, open plekken … Gras, buxus, lavendel en taxus zijn enkele voorbeelden van planten die niet zo ‘zuurminded’ zijn. Andere, zoals rododendrons, azalea’s, heide of blauwe hortensia’s houden dan weer wel van een beetje zuur.

Planten die een ‘neutralere’ bodem verkiezen help je een handje door het zuurgehalte binnen de perken te houden. Dat kan je doen door regelmatig te bekalken, want kalk zorgt voor een lagere zuurtegraad. Hou er wel rekening mee dat niet alle planten dezelfde eisen stellen. We maken dan ook een onderscheid tussen producten voor gazons en voor moes- en fruittuinen. DCM Groen-Kalk® is de oplossing bij uitstek voor je gazon en sierplanten, terwijl DCM Zeewierkalk Korrel de juiste keuze is voor de moestuin.

Gepost op

Decembertips voor uw tuin

Het gazon in december

 • Verwijder de laatste bladeren van het gazon. Gras dat onder blad ligt krijgt namelijk geen licht en sterft daardoor af. Daarnaast kunnen er schimmelziekten opstreden door een gebrek aan luchtcirculatie.
 • Denk er wel aan om niet over het gras te lopen zolang het vriest. Hiermee beschadig je het gazon en komen er na een paar dagen lichte plekken in de grasmat.

Tips bij sneeuw in de tuin:

 • Schud de sneeuw van struiken, coniferen, bamboe en bomen af.
 • Maak de vijver sneeuwvrij als deze dichtgevroren is.
 • Bestrooi paden en terrassen met zand i.p.v. zout, dit is beter voor de planten.
 • Geef de vogels extra te eten.
Gepost op

Kerstbomen uit eigen teelt

We gaan beginnen met het rooien van onze eigen geteelde Kerstbomen.
Vanaf 3 december zijn ze bij ons Groencentrum verkrijgbaar in alle maten.

Op de zondagen 3 en 10 december zijn wij extra geopend en kunt u op uw gemak een kerstboom uitzoeken om weer in de gezellige Kerst sferen te komen. Op onze Facebookpagina hebben wij vanaf 30 november weer onze Kerstboomacties. Zorg dat je ze niet mist!
Geen tijd of mogelijkheid om een Kerstboom uit te komen zoeken? Dan komen we hem toch brengen (alleen in Best). Voor 17,50 Euro brengen we de Kerstboom bij u thuis.

Verder hebben we natuurlijk ook onze winterplanten en Kerstgroen volop aanwezig.

 

Wist u dat wij een collega hebben in ons groencentrum? Gloriosa Bloemen heeft zijn intrek genomen en ook voor Kerst mooie Kerststukken voor u en er is een mogelijkheid tot een Kerstworkshop. Kijk op hun Facebookpagina voor meer informatie hierover.

Gepost op

Kleindieren bewonderen en knuffelen op 4 en 5 november

Kleindieren kijken en knuffelen

4 en 5 november staat Groencentrum de Mortelen weer helemaal in het teken van Kleindieren en de Herfst.
Sinds 1965 heeft Best een Vereniging van Kleindieren E.B.K.V. en is in al die jaren uit gegroeid tot ruim 40 leden.
Samen zorgen zij jaarlijks voor een mooie tentoonstelling kleindieren van maar liefst 250 prachtexemplaren!

Te verdelen in:
– konijnen
– hoenders
– dwerghoenders
– watervogels
– siervogels
– sierduiven.

Kleindieren keuring tijdens de opening op 3 november

Tijdens de opening van de tentoonstelling worden de dieren door een deskundige keurmeesters gekeurd.
De kampioen van iedere diergroep, krijgt een beker uitgereikt door een lid van B&W.
Natuurlijk zijn er ook jeugdleden die hun kampioensprijs in ontvangst mogen komen nemen!
Deze uitreiking is besloten en alleen voor genodigden.

Wanneer is de kleindieren tentoonstelling open voor iedereen?

Op zaterdag en zondag is de tentoonstelling open voor iedereen! Kom kijken naar de prachtige vijver die speciaal voor dit weekend wordt aangelegd met diverse watervogels. Of wil jij graag zien hoe kuikens uit het ei komen? Of wil jij heel graag knuffelen met de konijntjes in de “knuffelhoek”? Kom dan zeker op deze dagen even langs. Je kunt ook een kleurplaat inkleuren (of thuis uitprinten) en deze bij ons inleveren, dan maak je kans op één van de cadeaubonnen van Intertoys!

Winterviolen te kust en te keur

Naast de kleindieren is er een groot assortiment met najaar- en winterviolen om uw tuin toch te voorzien van een kleurenpracht tijdens de korte en soms donkere winterdagen! Speciaal voor u gekweekt dit jaar de Coolwave violen; groeikrachtig, grootbloemig en waaierend. Goed te combineren met bloembollen.

Er is een gezellig terras waar u kunt genieten van een kopje koffie of ander drankje en de bedrijvigheid om u heen. Of gewoon om even bij te komen van alle herfstindrukken!

Voor de kinderen t/m 12 jaar is er een kleurwedstrijd met een aantal cadeau bonnen van Intertoys.

De tentoonstelling is voor het publiek open op zaterdag 4 en zondag 5 november van 10 tot 17 uur, gratis entree.